Història de la Serralleria March

A finals del segle XIX i principis del segle XX hi ha un ressorgiment de la forja a Catalunya gràcies al Modernisme. En aquest context és on s’inicia la història del taller de la Serralleria March. Des de 1903.

1884

Antoni March i Volart

Antoni March Volart neix el 1884. Amb només 11 anys entra d’aprenent al taller de ferro forjat del Sr. Esteban Casellas. Als 14 anys se’n va a Barcelona a aprendre l’ofici de la forja al Taller Ballarín, un dels més importants i representatius de l’època. Aquest taller comptava amb diversos socis. Un d’ells era l’arquitecte Puig i Cadafalch, figura destacada del Modernisme català.

Antoni March entra a treballar a la secció artística, on hi estarà fins als 20 anys.

1904

L’any 1904, March compra el taller del Sr. Esteban Casellas, on havia començat la seva trajectòria. És en aquest moment que comença a forjar-se la història de la Serralleria March: una tradició que seguirà de generació en generació.


1913 – Alberg Torre Ca l’Ametller,
Cabrera de Mar. Arquitecte Bonet.

1929

Fotografia presa al pati del taller:
Antonio March, Joaquim March i la germana petita.

1946

La tercera generació de Serralleria March, encarnada per Rafel Codina March, neix a Mataró l’any 1946. Rafel Codina s’inicia a l’ofici de la forja, als quinze anys amb l’avi (Antoni March) i el seu tiet (Joaquim March).

Rafel Codina estudia  dibuix artístic amb Jordi Arenas; reconegut dibuixant, pintor i escultor de Mataró, que es considera un dels artistes de més anomenada i prestigi de la ciutat.

1990

Fanal de forja 1990

Rafel Codina entra a treballar al taller de la Serralleria March l’any 1962. El 1993 es fa càrrec plenament del taller, i especialment, de la part administrativa i artística. Aquest mateix any, aconsegueix el Premi Puig i Cadafalch de l’Ajuntament de Mataró als millors projectes de l’any.

L’any 1985 entra a formar part del centre permanent d’artesania de la Generalitat de Catalunya col.laborant i participant en diverses mostres i exposicions de ferro forjat tant en àmbit nacional com  internacionalment. El seu treball ha estat reconegut diverses vegades amb diferents premis i distincions.

1983

El 1983 neix Pol Codina Font, el fill de Rafel Codina March, i amb ell sorgeix la quarta generació que es farà càrrec de la Serralleria March.


Gràvida (2008). Obra escultórica,
tors femení en estat de gestació.

Forjador i escultor, cursa el Grau Superior en Disseny Industrial a l’escola Massana de Barcelona. Inicia l’aprenentatge de la forja artística al taller amb en Rafel com a mestre. Des d’aquest moment emprèn una cerca personal del llenguatge plàstic del ferro i els metalls.


Ferratges de porticons i cancell,
particular Mataró.

1900

Reforma sala de plens de
l’Ajuntament de Mataró,

Aplics de paret de Dracs forjats.

En aquesta època, coneixerà l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, l’últim deixeble de Gaudí, i un dels encarregats de continuar el projecte de la Catedral de la Sagrada Família de Barcelona, amb el qual l’unirà una amistat.

Balcó d’estil modernista,
Arenys de mar.

1913

L’any 1913 neix el segon fill d’Antoni March, en Joaquim March i Banqué. Amb només 13 anys comença a aprendre l’ofici, rebent classes de l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, gràcies a l’amistat que l’unia al seu pare.

Amb només 17 anys, ja demostra una capacitat tècnica i artística impressionant, projectant un rellotge de ferro forjat. Només un any després, projecta i forja el drac que presideix actualment la façana de la Serralleria March.

L’any 1968, amb la mort d’Antoni March, en Joaquim passa a ser el propietari titular del taller.

El 1986, a en Joaquim se’l reconeix amb la Carta de Mestre Forjador, otorgada pel Gremi de Serrallers i Ferrers de Catalunya.

1931

En aquesta època s’amplia mercat fora fronteres. Clients de França, Alemanya i els Estats Units s’interessen per encarregar feines a la Serralleria March.

1976

Drac escultòric aplic de paret.
Alegoria a la pell.
Particular C/ Barcelona, Mataró

2010


Mà escultórica.
Realitzada a Forja viva, Barcelona.

L’any 2004, Codina March guanya el Premi Puig i Cadafalch d’arquitectura.

El 2006 la Generalitat de Catalunya li otorga la carta de Mestre Artesà i el 2008 rep el premi de la Fundació Pelfort i Xinxo de Barcelona d’amics del país al Mestre Forjador.

Rafel Codina és una persona molt creativa i innovadora. Treballa el ferro amb una alta qualitat artística, professional i personal. Les tècniques tradicionals no li impedeixen buscar noves formes i creacions. De fet, sempre busca exactament el que vol el client, creant formes úniques i personals per a cada projecte.

Tota una vida dedicada a l’art, en especial a la forja, l’avalen com un dels millors artistes forjadors de Catalunya.

2007


Peix del maresme,
obra escultórica situada a la seu
de la Caixa Laietana a Mataró.

Peça realitzada
per pare i fill conjuntament.

Pol Codina és membre d’AFOC (Associació de Forjadors de Catalunya) i participa en actes, mostres i exposicions amb la Serralleria March.

Fora de la feina del taller, es dedica plenament a l’escultura. Realitza diverses exposicions individuals i col·lectives. En solitari, presenta l’any 2010 l’exposició Pol Codina 05-09 al Museu Monjo de Vilassar de Mar i Punt de Partida.

L’any 2010 és seleccionat finalista amb l’escultura Grávida al Certamen de la Fundación de las Artes y los Artistas. Codina cedeix la peça al MEAM (Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona).

La peça Teach me mother es troba a la Casa Internacional d’artistes de la ciutat de Tamanrasset, a Argelia.

Consolidat com a artista del grup “Els Dimarts del Llimoner” exposa col·lectivament a diferents sales de l’estat espanyol.

Actualment, continua treballant en nous projectes i col·laborant en diferents àmbits.