Divulgació de la forja

La forja viu una situació complicada.

Els petits tallers artesanals es veuen immersos a afrontar les mateixes condicions que  els grans fabricants de l’industria.

En les últimes dècades, les artesanies han anat minvant, algunes han sabut agrupar-se, s’han agremiat per defensar les formes més tradicionals de la producció en vers a les noves tendències més lligades a la tecnologies modernes. En el nostre cas, el gremi serraller que fins ara ens havia representat s’ha desvirtualitzant, centrant-se en les fàbriques  productores deixant de banda els petits tallers de forja artesanal. Som un reducte dins del món de la siderúrgia.

L’ensenyament de la forja està complicada actualment pels petits tallers que sense cap ajuda i haven’t desapareguts tant el concepte com la figura de l’aprenent, han d’assumir els costos que suposa tenir un operari el qual se l’hi ha d’ensenyar tot en poc temps i que sense tindre coneixement se l’ha de remunerar com si el tingues.

Les poques escoles d’estudis reglats  i de formació en ensenyament de  forja , són molt bàsiques i quan surten ele sector es tant petit que no pot absorbir la demanda i el desig de continuar amb l’aprenentatge. 

Al formar part de la branca industrial, molts tallers s’han vist obligats a marxar dels antics locals, en moltes ocasions ubicats en zones habitades en els centres de les poblacions per desplaçar-se a les zones industrials. Al  ser un treball sorollós i brut, que manipula el foc i belluga materials pesants i voluminosos com tota l’industria s’ha vist desplaçada als extraradis.

Per aquests motius i molts d’altres forjadors de arreu del país treballem conjuntament per donar a conèixer aquesta feina. A través de les trobades, fires, demostracions que es realitzen a les nostra terrar de les que podríem destacar-ne les següents. Fira del Ferro  Pirinenc d’Alins. Fira de forja d’Alpens, la fira de forjadors i artesans del ferro de Besalú de la que Pol Codina i per tant la serralleria march en forma part , la fira del metall de Campdevànol i dels nostres veïns de la Catalunya del nord, la Rencontre Européenne de Ferronnerie d’Art à Arles-sur-Tech. Sense deixar de banda tota la representació de companys forjadors en les fires i mercats medievals que es realitzen arreu.

És en aquest espais on coincidim amb forjadors de diferents regions del nostre país i de l’estranger on compartim i aprendrem, observem i practiquem coneixements i maneres de fer a les nostres. Mestres, espirants, aprenents, aficionats i amants de la forja treballen junts per assolir l’objectiu marcat per l’esdeveniment però en el fons l’objectiu recau en ensenyar la forja fora dels tallers per conscienciar a la societat i sensibilitzar a la població de l’importància de mantenir viu l’ofici de la forja.

Més enllà d’aquesta implicació en les tovades, Pol Codina amb el nom de la Serralleria March forma part de l’Associació de forjadors de Catalunya ( AFOC ) que busca fórmules de divulgar i col·laborar amb el sector per mantenir viva la flama dels forjadors.

Han canviat moltes coses en el nostre entorn. 

Les encluses perduren fermes retornant els cops dels martells, cops que amb destresa deforma el ferro  a la seva voluntat.

I heus aquí, la figura del forjador. Reclòs en el seu taller, resistint els canvis de les avantguardes.

Serralleria March en premsa

Durant més d’un segle hem transmès l’amor per la forja i el reconeixement a l’artesania. La nostra empresa és continuar mantenint la tradició de la forja catalana durant molt de temps

Associació Sant Lluc

Visita l’article

Cartell de Les Santes

Visita l’article

Vídeo Cartell de les Santes

Mira el vídeo

Exposició al Museu Monjo

Visita l’article