Història de la Serralleria March

A finals del segle XIX i principis del segle XX hi ha un ressorgiment de la forja a Catalunya gràcies al Modernisme. En aquest context és on s’inicia la història del taller de la Serralleria March. Des de 1903.

1884

Antoni March i Volart

Antoni March Volart neix el 1884. Amb només 11 anys entra d’aprenent al taller de ferro forjat del Sr. Esteban Casellas. Als 14 anys se’n va a Barcelona a aprendre l’ofici de la forja al Taller Ballarín, un dels més importants i representatius de l’època. Aquest taller comptava amb diversos socis. Un d’ells era l’arquitecte Puig i Cadafalch, figura destacada del Modernisme català.

Antoni March entra a treballar a la secció artística, on hi estarà fins als 20 anys.

1904

L’any 1904, March compra el taller del Sr. Esteban Casellas, on havia començat la seva trajectòria. És en aquest moment que comença a forjar-se la història de la Serralleria March: una tradició que seguirà de generació en generació.


1913 – Alberg Torre Ca l’Ametller,
Cabrera de Mar. Arquitecte Bonet.

1929

Fotografia presa al pati del taller:
Antonio March, Joaquim March i la germana petita.

1946

La tercera generació de Serralleria March, encarnada per Rafel Codina March, neix a Mataró l’any 1946. Rafel Codina s’inicia a l’ofici de la forja, als quinze anys amb l’avi (Antoni March) i el seu tiet (Joaquim March).

Rafel Codina estudia  dibuix artístic amb Jordi Arenas; reconegut dibuixant, pintor i escultor de Mataró, que es considera un dels artistes de més anomenada i prestigi de la ciutat.

1990

Fanal de forja 1990

Rafel Codina entra a treballar al taller de la Serralleria March l’any 1962. El 1993 es fa càrrec plenament del taller, i especialment, de la part administrativa i artística. Aquest mateix any, aconsegueix el Premi Puig i Cadafalch de l’Ajuntament de Mataró als millors projectes de l’any.

L’any 1985 entra a formar part del centre permanent d’artesania de la Generalitat de Catalunya col.laborant i participant en diverses mostres i exposicions de ferro forjat tant en àmbit nacional com  internacionalment. El seu treball ha estat reconegut diverses vegades amb diferents premis i distincions.

1983

El 1983 neix Pol Codina Font, el fill de Rafel Codina March, i amb ell sorgeix la quarta generació que es farà càrrec de la Serralleria March.


Gràvida (2008). Obra escultòrica,
tors femení en estat de gestació.

Forjador i escultor, cursa el Grau Superior en Disseny Industrial a l’escola Massana de Barcelona. Inicia l’aprenentatge de la forja artística al taller amb el seu pare Rafel com a mestre. Des d’aquest moment emprèn una cerca personal del llenguatge plàstic del ferro i els metalls.


Escut i tirador de cancell,
particular Mataró.

La obra pública més recent es pot contemplar a la rotonda de la N-II d’accés a la localitat de St Andreu de Llavaneres.

A part de les inquietud artístiques, Codina sent una certa responsabilitat cap a l’ofici i la seva transmissió i sensibilització cap a la societat a causa de la seva pèrdua, és per aquest motiu que des de fa anys participa en les trobades de forjadors que es realitza’n arreu del territori. Forma part d’ACUNÇ (Ass. De forjadors de Besalú) i és membre d’AFOC (Associació de Forjadors de Catalunya)

1900

Reforma sala de plens de
l’Ajuntament de Mataró,

Aplics de paret de Dracs forjats.

En aquesta època, coneixerà l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, l’últim deixeble de Gaudí, i un dels encarregats de continuar el projecte de la Catedral de la Sagrada Família de Barcelona, amb el qual l’unirà una amistat.

Balcó d’estil modernista,
Arenys de mar.

1913

L’any 1913 neix el segon fill d’Antoni March, en Joaquim March i Banqué. Amb només 13 anys comença a aprendre l’ofici, rebent classes de l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, gràcies a l’amistat que l’unia al seu pare.

Amb només 17 anys, ja demostra una capacitat tècnica i artística impressionant, projectant un rellotge de ferro forjat. Només un any després, projecta i forja el drac que presideix actualment la façana de la Serralleria March.

L’any 1968, amb la mort d’Antoni March, en Joaquim passa a ser el propietari titular del taller.

El 1986, a en Joaquim se’l reconeix amb la Carta de Mestre Forjador, otorgada pel Gremi de Serrallers i Ferrers de Catalunya.

1931

En aquesta època s’amplia mercat fora fronteres. Clients de França, Alemanya i els Estats Units s’interessen per encarregar feines a la Serralleria March.

1976

Drac escultòric aplic de paret.
Alegoria a la pell.
Particular C/ Barcelona, Mataró

2010


Mà escultórica.
Realitzada a Forja viva, Barcelona.

L’any 2004, Codina March guanya el Premi Puig i Cadafalch d’arquitectura.

El 2006 la Generalitat de Catalunya li otorga la carta de Mestre Artesà i el 2008 rep el premi de la Fundació Pelfort i Xinxo de Barcelona d’amics del país al Mestre Forjador.

Rafel Codina és una persona molt creativa i innovadora. Treballa el ferro amb una alta qualitat artística, professional i personal. Les tècniques tradicionals no li impedeixen buscar noves formes i creacions. De fet, sempre busca exactament el que vol el client, creant formes úniques i personals per a cada projecte.

Tota una vida dedicada a l’art, en especial a la forja, l’avalen com un dels millors artistes forjadors de Catalunya.

2007

Peix del Maresme.
Obra escultòrica situada a l’antiga seu de Caixa Laietana de Mataró Peça realitzada
per pare i fill conjuntament.

Pol Codina regenta l’actual negoci de la serralleria March, després de haver de tancar forçosament el taller i antiga casa de serrallers de Mataró, inicia una nova etapa a la població d’Argentona.

Amb gran esforç i dedicació plasma en els seus treballs tots els coneixements acumulats en aquest anys. Les tècniques tradicionals transmeses de pare a fill apreses de les anteriors generacions són el llegat i la identitat d’aquesta casa.

Com cada generació ha fet amb la forja, una cerca en les seves obres i dissenys, buscant un estil propi, personal que el distingeixi de la resta de forjadors.

Des dels seus inicis en l’ofici  el 2005 la seva creativitat artística no ha deixat de indagar en l’expressió de la plasticitat dels metalls. Realitza diverses exposicions individuals i col·lectives de les que podem destacar les del l’any 2010 al Museu Monjo de Vilassar de Mar o el 2013 el Museu arxiu de Llavaneres, aquell mateix any realitzaria el cartell de Les Santes, festa popular de la ciutat de Mataró.

Ena commemoració pels 150 anys d’Aigües de Vilassar, SLU. realitza l’obra escultòrica  ‘La Dona encantada’ situada a l’Av. de l’arquitecte Eduard Ferrés de Vilassar de mar. 

Ena commemoració pels 150 anys d’Aigües de Vilassar, SLU. realitza l’obra escultòrica  ‘La Dona encantada’ situada a l’Av. de l’arquitecte Eduard Ferrés de Vilassar de mar.